Pretoria of Tshwane

 

NaamloosDe bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria. Een pikante naam echter in Zuid-Afrika, aangezien deze dit verwijst naar Andries Pretorius.

Om Zuid-Afrika afrikaanser te maken krijgen veel landen een nieuwe naam, een Afrikaanse naam. Zo heet Bloemfontein officieel al Manguang en Port Elizabeth Nelson Madela Bay. Vanaf eind 2012 heet de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika dus ook anders, Tshwane.

De naamgever van Pretoria was een blanke man. Een boer van Nederlandse komaf die tegen de Britten streed toen die aan de macht waren. De naam aan de stad werd in 1855 bedacht, door zijn zoon. De reden dat zijn naam officieel verdwijnt is niet dat het zo’n slechterik was, maar dat de regering meer Afrikaanse namen wil. Onder de blanken in Zuid-Afrika is Pretorius echter een held, dus die zijn er niet blij mee. Ook de namen van hoofdwegen krijgen nieuwe namen, van anti-apartheidsleiders. Of heb in praktijk ook door iedereen Tshwane zal worden genoemd is de vraag, zeker hier in het westen.

Tags: , , , , , ,

 
 
 

Reacties zijn gesloten.