Check je merk en stop kinderarbeid

 

Afgelopen maand werd tijdens de Dag tegen Kinderarbeid aandacht gevraagd voor de ongeveer 168 miljoen kinderen wereldwijd die nog altijd moeten werken. Op plantages, in fabrieken, in de seksindustrie en in mijnen; de omstandigheden van 85 miljoen van deze kinderen zijn absurd zwaar. Verschillende partijen, organisaties en winkelketens maken daarom ook dit jaar weer gebruik van deze dag om het belang van actieve beleidsvoering tegen kinderarbeid te benadrukken.

Kinderarbeid in Zuid-Afrika en de rest van de wereld

Van de kinderen tussen de vijf en veertien jaar in Zuid-Afrika werkt ongeveer een kwart. Kinderen worden gedwongen te werken als huishoudelijke hulp, in de dienstensector, informele handel, op plantages en in de mijnbouw, en zijn meestal zwart. Volgens de Basic Conditions of Employment Act, echter, moeten kinderrechten beschermd worden en mogen kinderen jonger dan 15 jaar helemaal niet werken, en mogen kinderen van 15 tot 18 jaar alleen werk doen dat voor hun leeftijd geschikt is en niet schadelijk voor hun gezondheid.

children-in-forced-labour

Maar dat dit soort regels wereldwijd overtreden worden, is helaas geen geheim. Joanne Dunn, adviseur Kinderbescherming bij Unicef, vindt dat kinderarbeid veel andere zaken van ontwikkeling, zoals armoedevermindering, toegankelijkheid van onderwijs en bestrijding van HIV/aids, in de weg staat. “Maar bovenal hebben alle kinderen het recht op bescherming. Als we kinderarbeid niet kunnen uitbannen, falen we in het waarborgen van dit recht.”

Stop Kinderarbeid

Stop Kinderarbeid verzocht winkelketens daarom om na te gaan of er in het productieproces kinderen werken aan de producten die wij in Nederland en de rest van Europa dragen. Bekende schoenenketens, zoals Ecco, Dolcis, Scapino, Clarks, Bata, Geo Shoes en Bugati, kunnen nu met zekerheid zeggen dat hun schoenen niet door kinderhanden geproduceerd worden. Met andere woorden, je kunt met een gerust hart schoenen voor je kinderen gaan halen. Ook alle Wereldwinkels leveren slechts producten die tot stand zijn gekomen zonder kinderarbeid: elke importeur en producent wordt minimaal één keer per jaar gecontroleerd. Met actieve beleidsvoering kán kinderarbeid dus bestreden worden.

Elk jaar is de Dag tegen Kinderarbeid op 12 juni. Draag zelf je steentje bij, en let ook de andere 364 dagen op wat je koopt en vooral bij wie je het koopt.

 
 
 

Reacties zijn gesloten.