Apartheid

De apartheid was de officiële naam van de rassenscheiding in Zuid-Afrika tussen 1948 en 1990. De vier bevolkingsgroepen volgens dit systeem: blank, zwart, gekleurd en Indiaas. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) streed al voor de invoering van de apartheid tegen discriminerende wetten, die al volop aanwezig waren door de vele blanken die het kolonialisme met zich mee bracht.

downloadDe regering destijds was daar echter niet van onder de indruk en wilde de dominantie van de blanken waarborgen.  Een van de eerste wetten die werd ingesteld was de wet op verbod van gemengde huwelijken, later werd zelfs seks met iemand van een ander ras strafbaar. Iedereen moest zich registreren naar ras en iedereen die zich verzette werd opgepakt.  Onderwijs voor zwarten werd gericht op ondergeschikt werk, de betere banen waren voor de blanken. Maar niet alleen scholen werden gescheiden; aparte ingangen, parken, bussen, toiletten, stranden en de woongebieden; zwarte in townships op gepaste afstand van de blanke wijken.

Protest

In de loop van de jaren 50 en 60 kwam er veel protest tegen de apartheid. In het buitenland was er veel kritiek, maar natuurlijk ook onder de zwarte bevolking. Door kleine overtredingen de gevangenissen laten overstromen was slechts een speldenprik wat niks uithaalde, waarna gewelddadige protesten volgden. Met Nelson Mandela als leider van de Umkhonto we Sizwe, een gewelddadige vleugel van de verboden ANC werd wel wat onrust veroorzaakt, maar Mandela werd opgepakt en uiteindelijk verbannen naar Robbeneiland.

top_10_nobel_peace_prize_laureates_Nelson_Mandela

In de 27 jaar dat hij in totaal vast zat werd Mandela wereldwijd een bekendheid, als strijder tegen de apartheid. De strijd tegen de apartheid bleef natuurlijk, ook met Mandela in de gevangenis en de internationale druk nam toe. Vanaf eind jaren 80 werd de ongelijkheid langzaam afgebouwd. Zo werd Nelson Mandela op 11 februari 1990 samen met andere politieke gevangenen vrijgelaten, wat wereldwijd groot nieuws was en in Zuid-Afrika enorm werd gevierd. Daarna werd er onderhandeld, waar Mandela zelf ook bij betrokken was, wat de afschaffing van de apartheid en in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede opleverde. De gesprekken zorgde voor de legalisering van zijn partij ANC, kiesrecht voor zwarten en democratische verkiezingen maakten hem uiteindelijk zelfs  de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika.

Nog altijd een wereldwijd symbool voor vrede en vrijheid, inmiddels 94 jaar oud, leeft Nelson Mandela in zijn geboortedorp. Weliswaar is de apartheid dus al lang afgeschaft, racisme en minachting is nog altijd aanwezig in Zuid-Afrika. Gemengde huwelijken zijn een zeldzaamheid en blanken zijn rijker en bekleden hogere functies.